Haegens Media
Haegens Media

Opkomst van virtuele influencers en avatars

Geschreven door Tim op 6 september 2023

In de snel veranderende wereld van online entertainment zien we een opkomende trend: de opkomst van virtuele influencers en avatars. Deze digitale persoonlijkheden worden niet alleen steeds populairder, maar ook steeds realistischer. Hierdoor ontstaan er nieuwe en boeiende mogelijkheden voor zowel merken als contentmakers. Een voorbeeld hiervan is Kwebbelkop, hij runt het gamingkanaal, Bloo. Bloo is een avatar die het gezicht is van alle content. Zelf is hij ook bezig met een avatar van zichzelf op zijn eigen YouTube kanaal. Wordt dit de toekomst? Of pikken we dit niet?

De virtuele ‘influencer-revolutie’

Virtuele influencers zijn digitale personages met een eigen persoonlijkheid en stijl. Wat hen onderscheidt van traditionele influencers is dat ze geen fysieke aanwezigheid hebben, maar volledig gegenereerd worden door computers.

Slimme zet? 

Kwebbelkop, een bekende YouTuber in de online entertainmentwereld, heeft een slimme zet gedaan om zijn bruisende leven en zijn passie voor het maken van YouTube-video's te combineren. Hij heeft een virtuele avatar van zichzelf gecreëerd, waardoor hij niet persoonlijk voor de camera hoeft te verschijnen. Zo stelt hij zichzelf in staat om boeiende content te blijven maken, zelfs in zijn drukke ondernemers-schema.

Hoewel het gebruik van een virtuele avatar door contentmakers zoals Kwebbelkop zeker voordelen biedt, zijn er ook nadelen. Één van de zorgen is of kijkers de echtheid en authenticiteit van de content zullen blijven waarderen. Sommige kijkers kunnen zich minder verbonden voelen met een digitale avatar in vergelijking met een menselijke contentmaker. Bovendien kunnen er vragen komen over de transparantie en oprechtheid van de content. Het is daarom van belang dat contentmakers die deze nieuwe manier van content maken kiezen, open en eerlijk communiceren met hun publiek om het vertrouwen te behouden. Het is uiteindelijk aan de kijkers om te beslissen of ze deze evolutie in online entertainment omarmen of niet. 

Alleen maar digitale content creators? 

In de komende jaren zullen we ongetwijfeld getuige zijn van verdere ontwikkelingen in de wereld van virtuele influencers en avatars. Ze zullen blijven groeien en steeds leukere manieren vinden om hun publiek te entertainen. Deze digitale persoonlijkheden zullen niet alleen het online entertainmentlandschap opvrolijken, maar ook onze kijk op de interactie tussen mens en machine verbeteren, en de speelruimte voor creatieve uitingen in de digitale wereld vergroten. De mogelijkheden zijn oneindig! Meer of minder digitale creators? 

Nieuwste blogs