Haegens Media
Haegens Media

Social Media zijn invloed op mentale gezondheid

Geschreven door Tim op 24 augustus 2023

Welkom in het digitale tijdperk, waar social media als een ware rockster op het toneel is verschenen. Het heeft onze communicatie op zijn kop gezet, ons leven tot op het kleinste detail gedeeld en zelfs onze identiteit een flinke schop gegeven. Maar zoals bij elk avontuur, komen er ook uitdagingen om de hoek kijken. Één daarvan is de relatie tussen social media en onze mentale gezondheid, een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Vooral de nieuwe generatie, opgegroeid midden in deze technologische revolutie, staat hierbij in de schijnwerpers. Onlangs werd TikTok’er Bradley van Dijk, beter bekend als 'The Bradge', geconfronteerd met ernstige pesterijen en online intimidatie.

De positieve aspecten

Zeg hallo tegen de wereldwijde verbindingsguru: Social Media! Het heeft ons niet alleen geholpen om te verbinden met mensen van over de hele wereld, maar heeft ook een heuse boost gegeven aan onze communicatie. Vooral voor jongeren is het een makkie om met een paar swipes en tikken contact te leggen met vrienden en familie aan de andere kant van de wereld. Dit heeft geleid tot een heerlijk gevoel en een flinke dosis virtuele knuffels en support!

Social media is niet alleen goed in vrienden verbinden, maar ook in wereldverbetering! TikTok, Instagram, Twitter, ze zijn allemaal in de ring gestapt om belangrijke kwesties zoals klimaatverandering, gelijkheid tussen mannen en vrouwen en politieke hete hangijzers aan te pakken. En het beste is nog wel dat deze platforms als een soort virus kunnen worden ingezet (maar dan wel een goede!), waardoor wereldwijd bewustzijn in no-time wordt verspreid.

De schaduwzijde en de nieuwe generatie

Tegenover deze voordelen staan echter uitdagingen voor de mentale gezondheid, vooral bij de nieuwe generatie, die grotendeels is opgegroeid met smartphones en sociale platforms. De constante blootstelling aan zorgvuldig bewerkte posts kan leiden tot het 'vergelijkingsfenomeen', waarbij jongeren hun eigen leven afmeten aan de perfectie van anderen. Dit kan leiden tot gevoelens van onzekerheid, lage eigenwaarde en sociale angst. “Waarom heb ik dit niet?”

Bovendien hebben cyberpesten en online negativiteit nieuwe vormen aangenomen op social media. De anonimiteit die deze platforms bieden, maakt het gemakkelijk voor pestkoppen om anderen online lastig te vallen, wat kan resulteren in ernstige emotionele stress en zelfs depressie bij jongeren. Wij als Haegens Media proberen op een laagdrempelige manier kinderen en jongeren bewust te maken van dit fenomeen en op een grappige wijze bij te dragen aan de weerbaarheid van de kijkers. Een voorbeeld hiervan is; 10 Tips tegen Cyberpesten.

De druk om likes en volgers te krijgen kunnen de mentale gezondheid ondermijnen en leiden tot een gevoel van verslaving. Maar laten we niet vergeten dat achter die perfecte posts en eindeloze stroom aan likes echte mensen schuilen. We zijn allemaal menselijk en hebben ups en downs, ongeacht hoe perfect het op onze feed lijkt.

Conclusie

Hier komt het goede nieuws: We hebben dit zelf in handen. Je weet wel, af en toe dat schermpje neerleggen en de echte wereld in duiken, het voelt bijna als een superkracht (!!)

Maar dat is nog niet alles. We moeten ook onze digitale skills bijschaven. Het is net als leren fietsen: je hebt een paar schrammen en blauwe plekken voordat je het écht onder de knie hebt. Hoe meer we begrijpen hoe social media werkt, hoe beter we ons kunnen wapenen tegen de valkuilen ervan.

Last but not least, laten we een online crew van positieve mensen om ons heen verzamelen. Het internet is groot genoeg voor iedereen, dus waarom niet wat virtuele vrienden vinden die onze vibe versterken en ons opvrolijken?

Dus ja, laten we genieten van de memes, de grappige kattenfilmpjes en de epische danschallenges die social media te bieden heeft. Maar laten we ook niet vergeten dat we de touwtjes in handen hebben om deze online wereld zo veilig en vrolijk mogelijk te maken voor onszelf en elkaar.

Nieuwste blogs